Podujatia a aktuality

Ochota dať sa zaočkovať proti koronavírusu klesá

Bratislava, 22. októbra 2020 – Ochota dať sa zaočkovať proti koronavírusu na Slovensku klesá. V apríli by sa dalo zaočkovať 40,9% respondentov a v septembri už iba 23,5% respondentov. Ochota dať sa zaočkovať súvisí s pocitom ohrozenia z epidémie, s vierou v prirodzený pôvod vírusu a dôverou v niektoré inštitúcie. Tieto závery prináša septembrová vlna kontinuálneho prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“

Projekt „Ako sa máte, Slovensko?“ dlhodobo sleduje postoje obyvateľov na Slovensku od začiatku prísnych karanténnych opatrení v marci tohto roku. Prieskumy iniciovali prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Doteraz sa zrealizovali rozsiahle zisťovania v marci, apríli, máji a septembri.

Ochota dať sa zaočkovať klesá

Na otázku „Ak by dnes bola dostupná vakcína na nový koronavírus schválená Európskou úniou, dali by ste sa zaočkovať?“ odpovedalo v septembri kladne iba 23,5% respondentov, zaočkovať by sa nenechalo 48,3% respondentov a 28,2% repondentov na otázku nevedelo odpovedať. V porovnaní s predchádzajúcimi výskumami v apríli a máji 2020 ochota dať sa zaočkovať postupne klesá z 40,9% v apríli, na 25,9% v máji až na 23,5% v septembri.

Kto by sa dal zaočkovať?

Ochota dať sa zaočkovať výrazne súvisí s pocitom ohrozenia epidémiou koronavírusu, respondenti, ktorí sa cítia byť ohrození by sa dali zaočkovať častejšie. O niečo viac sú ochotní dať sa zaočkovať najmladší a najstarší respondenti, vo veku 18 – 29 rokov je to 28,8% a vo veku 60 a viac rokov 26,8%.
Ochota dať sa zaočkovať tiež výrazne súvisí s politickými preferenciami. Najväčšiu ochotu dať sa zaočkovať deklarujú respondenti, ktorí vo voľbách volili koalíciu PS-Spolu (50%), stranu Za ľudí (43,8%) a SaS (43,2%). Menšiu ochotu dať sa zaočkovať deklarujú voliči OĽANO (27,2%), Sme rodina (18,9%) a Smer – SD (18,2%). Najnižšiu ochotu dať sa zaočkovať deklarujú voliči strany Kotlebovci ĽS NS (12%).

Ďalšie podrobnosti nájdete v priloženej tlačovej správe.

Zoznam priložených súborov:
ockovanie_tlacova_sprava_final.pdf ]